Gynekologická poradna

MUDr. Zlatko Pastor

Na Vaše dotazy odpovídá:

MUDr. Zlatko Pastor
Nestátní zdravotnické zařízení GONA spol. s r. o.
Národní třída 25, Palác Metro, 110 00 Praha 1

Otázky a odpovědi

Dobrý den, jsem ve 22 tt a jako prevenci mám užívat 1x týdně lactofeel. Vím, že musím ležet, ale mám syna a k němu musím 1-2x za noc vstávat. Chci se zeptat, zda to vadí, jestli nevyteče nebo jakou min. dobu musím ležet. Děkuji

Dobry den, vubec se nestresujte - lepe je lezet cca 1h, ale vubec to neni katastrofa, pokud budete nucena vstat drive - vzhledem k povaze pripravku to nevadi. Hezky den


Pan doktor neustale sa mi vracia bakterialna vaginoza a ak budem pouzivat lactofeel 7 dni a potom ako prevenciu 2 krat tyzdenne,mozem popri tom pouzivat aj pharmatex krem?Neznizi sa ucinok pharmatexu a nebude to mat vplyv na bakt.vaginozu ak si lactofeel aplikujem po sexe aj po pouziti pharmatexu?Dakujem

Dobrý den, nejsou známy žádné informace o snížení účinku Pharmatexu aplikací přípravku Lactofeel; z podstaty složení Lactofeelu ani nelze obdobné snížení účinku předpokládat, tudíž Vaše schéma se jeví bez námitek. Hezký den


dobry den, uzivam macmiror lokalne..a na posilnenie prirodzenej mikroflory by som chcela si davat tiez tento lactofeel, je mozne to davat subezne? respektive s akym odstupom to treba dat? kedze je potrebne po aplikacii lezat, aby pripravok nevytiekol..dakujem za odpoved

Dobry den, idealni je az po skonceni lecby Macmirorem zacit nasledujici den s Lactofeelem - nejlepe je uziti večer na noc pred spanim. Hezky den


Dobrý den, pane doktore, užívám Lactofeel 1x týdne jako prevenci téměř rok a při posledním balení se mi zdá, že mě v začátku pálí, zánět ani infekci žádnou nemám. Může to být tím, že to už užívám dlouho? Mám si dát pauzu?Vždycky mi vyhovoval. Děkuji moc

Dobry den, zkuste udelat pauzu 1 mesic a pote se k preventivnimu uzivani vratte. Hezky den


Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,už 3 měsíce mě trápí vaginální mykoza,doktor mi předepisoval macmiror,a další různé léky ktere mi vůbec nepomáhají,mám divné pocity v pochvě,někdy je to k nevydržení,doktor mi už nic nepředepsal s tím,že mám zkusit vydržet,protože mám zničenou poševní mikrofloru,mám tedy zkusit lactofeel,aby se mi to dalo co nejdříve dopořádku?? děkuji

Dobry den, ano, Lactofeel Vam skutecne muze pomoci - k doporuceni je sedmidenni kura - vzdy na noc obsah jedne tuby. Hezky den


Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zítra dobírám lék Klion-D100 a v sobotu dobíráme i s partnerem Entizol 250mg (perorálně), tak mě zajímá, jestli už je možné mít pohlavní styk? Po dobu léčby jsme dodržovali zdrženlivost. Děkuji za odpověď

Dobry den, staci vyckat do dokonceni lecby - tj. do soboty. Hezky den.


Dobrý den, již skoro měsíc mě trápí svědění,pálení pochvy, výtok. Dostala jsem Macmiror, ale ten mě šíleně pálil, poté Clotrimazol. Nyní čekám již 11 dní na výsledky výtěru z pochvy (MOP), jsem už zničená, protože lékařka mi řekla, že dokud nebudou výsledky, nebude ani léčba! Jenže už 4 den mám růžový výtok s krví (i na papíře) Může to souviset se zánětem?

Dobry den, muze, ale i nemusi - vyckejte doporuceni Vasi lekarky. Prozatim muzete zkusit volne prodejny pripravek Lactofeel - tim nemuzete nic pokazit a muze Vam pomoci. Hezky den


Dobrý den, ráda bych se vás zeptala na vás názor. Delší dobu mě >trápily gynekplogické záněty, nyni téměř rok je vše v pořádku. Užila >jsem na doporučení lékaře wobenzym a téměř rok užívám jako prevenci 1x >týdne lactofeel. Ale občas při styku se mi udělá jakoby na hrazi na >prasklinka, zánět žádný nemám, vše je v pořádku. Manžel tvrdí, že >nejsem uvolněná, mám strach, aby to nebylo něco vážnějšího. Ranky >nejsou hluboke a za pár hodin jsou zahojene. Oblast promazavam masti >Cicatridina. Zapomněla jsem dopsat, že je mi 25 let, jsem zatím bezdětná a >užívám HA Softinel. Nikdy jsem do té doby problémy neměla, suchost >žádnou nepociťuji. Děkuji

Dobrý den, vzhledem k rychlosti zhojení je jakákoli vážná příčina krajně nepravděpodobná (předpokládáme-li, že chodíte pravidelně na preventivní gynekologické prohlídky). Vyzkoušet lze lubrikační krém Vagisan, event. na případné hojení krém Sanagel. Hezký den


Dobry vecer máva opakované mykozi infekcie kadejaké baktérie Dr.mi dal lieky od toho n mesiac som bola v poriadku a mi odporucil pouzivat Lactofeel aspon 2 krat v mesiaci.Vcera vecer som si dala ako preventivne citila som suchost v posve nic viac tak som si dala a na dneska ma to uz srbelo palilo tok tak ma byt to je normalna od Lactofeelu alebo to je daco ine zase??? Dakujem

Dobrý den, přípravek Lactofeel by neměl působit svědění, pálení či bolest. V případě podobných pocitů navštivte raději svého lékaře. Hezký den


Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala zda má mycosyst vliv na HA konkrétně lyndinete.. Předem děkuji za odpověď. M.M.

Dobrý den, Mycosyst nepatří mezi léky ovlivňující účinnost hormonální antikoncepce (včetně Lindynette). Hezký den


Dobrý den, dostala jsem k užívání Macmiror globule, nemám zase tak silný výtok... Chtěla jsem se zeptat zda je možné přípravek užívat jenom 5 dní?

Dobry den, bezna doba lecby je 8 dni, nicmene i 5 dni by melo byt u nekomplikovanych pripadu dostatecne. Hezky den


Dobrý den, měla bych zájem o Lactogel, kde je možné ho koupit (v té Želetavské 9) nebo i jinde a kolik stojí balení? Děkuji předem za odpověď. Lucie Dvořáková

Dobrý den, vaginální gel Lactofeel lze koupit v kterékoliv lékarně i internetové, cena se pohybuje od 200,- až 250Kč (podle lékárny.


Dobrý den chtěla bych se zeptat dnes jsem spala se svým přítelem a praskl nám kondom tudíš se \"udělal\" do mě.. Víme to na 110%, ale já nechci být těhotná tak jsem se chtěla zeptat jestli existuje nějaký vaginální gel po sexu na zabití spermií (či jiná varianta) nebo jestli je stále jenom ten prášek . Děkuji moc! E-mail: Andrea.prchal@seznam.cz

Dobrý den, žádný jiný prostředek nedosahuje účinnosti Vámi zmíněných „tabletek“ – již jsou dostupné i v lékárně bez lékařského předpisu.


Dobrý den pane doktore , moc prosím o radu.Je mi 21let. Od března mam přítele o dvacet let starsiho , koncem dubna jsem dostala strasne moc bolestivou menstuaci az me z toho nohy bolely jindy sem nemela nikdy takove bolesti, od kvetna sem mela problem ze jsem mela zanet to jsem si prelecila praskami entizolem a globulami na gynekologii mi rekly ze mam jeste vridek na cipku ale to pry az v rijnu me objednaji k jinemu doktorovi.Predtim sem byla s pritelem 4 roky a brala sem antikoncepci a ted mam neco na cipku ,jsem z toho nestastna. V cervnu jsem byla na prohlidce a pani doktorka mi rekla ze uz to mam v poradku akorat jeste ten cipek. V červenci jsem mela srazenou jak kdyby cernou krev cely tyden nez jsem dostala menstuaci 16.7... 20.7 me skoncila menstruace a od te doby mam husty bily vytok ktery nesvedel nezapachal a pritel mi rikal ze to uz neni mozne protoze se na druhy den osypal takove bile pupinky na zaludovi,obcas se nam udela s pritelem vyrazka tam dole . A tedkom už třetí den mam vodnaty bílý výtok a hrozne zapacha za 3 dny mam dostat menstruaci . Děkuji moc za odpoved.

Dobrý den, Váš dotaz zahrnuje celou řadu problémů a nelze Vám emailem dát jednoduché doporučení – v první řadě to, co označujete jako vřídek na čípku - Sledováním u Vaší paní doktorky je třeba zabránit rozvoji případných přednádorových změn na čípku děložním – zde prosím dodržujte doporučení své lékařky, je to velmi důležité. Druhá skupina problémů souvisí spíše s gynekologickými záněty – pokud se jedná jen o obtěžující zapáchající výtok, je jistě možné užít přípravek Lactofeel. V případě neústupu obtíží po této léčbě či jiných obtížích je třeba poradit se s Vaší paní doktorkou. Hezký den


Dobry den,pani doktorka mi doporucila vas preparat ale jsem 11 tydnu tehotenstvi.nevadi to miminku?tak brzo kdyz doporucujete az v druhem trimestru.dekuji za odpoved

Dobrý den, nevadí, přípravek je svým složením bezpečný v průběhu celého těhotenství. Hezký den


Dobrý den pane doktore,je mi 60 roků a posledních 10 let mě trápí suchost v pochvě a nepříjemné pocity i při domočování,výsledky na gynekologii mám v pořádku. Může mi prosím Lactofeel pomoci od těchto problémů?

Dobrý den, vyzkoušet Lactofeel je jistě k doporučení - úprava poševního prostředí může pomoci. V případě nedostatečného efektu je k uvážení místní aplikace estrogenů, které Vám po vyšetření předepíše Váš gynekolog. Hezký den.


Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda můžu Lactofeel zavádět jen po pohlavním styku. A zda ho můžu používat i jako prevenci při neopakovatelných zánětech pochvy (konkrétně kvasinkové infekce)

Dobrý den, Lactofeel můžete zavádět nejen po pohlavním styku, dokonce v případě, že si přejete nyní otěhotnět, je lepší Lactofeel bezprostředně po pohlavním styku nezavádět. Pokud o otěhotnění nyní neusilujete, můžete zavádět i bezprostředně po styku. K druhému dotazu - ano, jako prevence je Lactofeel vhodný. Hezký den


Dobrý den, pane doktore, téměř rok nás s přítelem trápili opakovaně záněty kvasinkové i bv, po převlečení nás obou užívám lactofeel každé 3 dny již půl roku a právě dobírám Wobenzym a téměř pul roku bylo vše v pořádku. Před 3 dny jsem se oholila a aplikovala Lactofeel a šla spat,ráno jsme se probudila s vyrazkou okolí genitalu a úplne puchyrky a pocit zduřeni,namazala jsem to Canestenem a je to téměř pryč,ale stále trochu citlivé. Přítel říká,ze je to opruzene a podrážděné, ja mám strach, aby se mi nevratily potíže, co mě téměř rok sužovaly. Děkuju za odpověď a pěkný den

Dobrý den, podle Vašeho popisu se zdá, že obtíže nyní nastalé nesouvisí s předchozími. Nicméně užívání Lactofeelu v zavedeném schématu je jako prevence ku prospěchu i nadále a mělo by Vás před návratem původních obtíží ochránit. Hezký den


Dobrý den, je možné užívat Lactofeel v průběhu menstruace? (gardnerella je evidentně přítomna současně s menstruací)

Dobrý den, vzhledem k povaze preparátu se není třeba obávat užití při menstruaci. Hezký den


Dobrý den, pomůže mi lactofeel i na urologické záněty, způsobené střevními bakteriemi? Beru dlouhodobě léky,nic nepomáha, někdo mi poradil,abych se zaměřila na lokální imunitu a okyselení genitálií...

Dobrý den, úpravu přirozeného poševního prostředí lze ve Vašem případě vyzkoušet – Lactofeel může pomoci, nicméně k doporučení je spíše dlouhodobé podávání v preventivním režimu – vyzkoušejte 1 tubu na noc každý třetí den. Hezký den


Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se přípravek lactofeel může používat i poslední dva měsíce těhotenství.děkuji za odpověd

Dobrý den, ano může, dokonce je velmi doporučeníhodný. Hezký den


Dobrý den, trpím na pálení,doktor mi pořád něco předepisuje,naposledy entizol a mast canesten,ale nepomáhá to. Teprve teď mi udělal opět stěry,předtím porad vycházely v pořádku. Doporučil mi Lactofeel že už neví. Vcera jsem ho použila podruhe a dnes kromě pálení a divných tlaku, ji mám strašně citlivou spíš až podrazdenou. Už si nevím rady. Měla jsem asi půlroční období klidu,přestala jsem brát i antikoncepci. Kolem prosince jsem ji zase nasadila,pak mě začalo opět víc pálit. Nevím s čím to má souvislost. Nejhorší je to,když sedím. Prášky jsem teď vysadila. Nemáte radu,či zkušenost s nějakou pacientkou,která měla podobné problémy. Děkuji

Dobrý den, z napsaného obtížně bez vyšetření určit nejvhodnější řešení, nicméně jsou-li obtíže zejména zevně, nikoli v pochvě, lze vyzkoušet volně prodejný preparát Sanagel. Hezký den


Dobrý den, je lactofeel vhodný k užívání po miniinterupci např. může pomoci k hojení po zákroku, či jako prevence infekcí? Děkuji

Dobrý den, k podpoře hojení po zákroku Lactofeel vhodný není; v období prvních 2 týdnů po zákroku zavádění jakéhokoli přípravku nedoporučuji, později v případě potřeby prevence či léčby nerovnováhy v poševním prostředí je jistě k doporučení. Hezký den


dobry den,trpim na bakterialni vaginozu,dostala jsem entizol,prelecila se feminella vagi c,nepomohlo,posleze byl nasazen dalacin,znovu preleceno feminelou,nic nepomohlo,mel by jste pro me radu?dekuji

Ano, bakterialni vaginoza neni infekce, ale porucha ve slozeni posevniho prostredi, ktere je treba upravit - zkuste pripravek Lactofeel 1 tubu večer na 7 dni, dojde-li k opakovani, zkuste Lactofeel uzivat dlouhodobe 1/2 tubu obden - po 3 mesice..


Dobry den,jsem v 15tt.Pouzivala jsem lactofeel 7 dni.Mohu ho i nadale pouzivat nebo musim na urcitou dobu vysadit.Mam obavy,aby to neublizilo miminku.Dekuji za odpoved.

Dobrý den, obavy mít nemusíte – přípravek Lactofeel lze užívat i v těhotenství dlouhodobě. S pozdravem


Dobrý den, z výtěru mi byla diagnostikována BV a nasazena lokální antibiotika Macmiror na 7 dní. Po ukončení léčby mi gynekolog doporučil preventivně užít Lactofeel. Z kontrolního výtěru vím, že už by mělo být vše v pořádku a Gardnerella zmizela. Nevím ale, jaké je pro mě v tomto případě nejvhodnější dávkování Lactofeelu a po jakou dobu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jednalo-li se o první obtíž podobného typu, užijte 1 tubu denně 7 dní. Hezký den


Dobrý den, je možné používat Lactofeel déle jak 7 dní v kuse? Je tam nějaké riziko? Po používání Lactofeelu se příznaky zmírnily, ale úplně nezmizely a ráda bych v léčbě pokračovala. Děkuji Magda

Dobry den, v aplikaci muzete pokracovat i dlouhodobe - pripravek neni antibiotikem ci chemoterapeutikem, Lactofeel ucinkuje napravou posevniho prostredi, a tudiz dlouhodoba aplikace je jiste k doporuceni a nenese rizika.


Dobrý den, po návštěvě gynekologa jsem začla brát vainální globule Macmiror complex 500 a k tomu mi pan doktor doporučil i Lactofeel. Za dva dny tyto globule doberu a až pak chci začít z Lactofeelem, ale pak mám dostat měsíčky, tak chci s LF pokračovat zase po měsíčkách, nebude to mít měnší vliv na léčbu? Děkuji, P.

Váš plán léčby je zcela správný a ideální. Hezký den


Dobrý den,Lenka. Jak dlouho můžu používat Lactofeel gel. Děkuji Vám za odpovědˇ

Vzhledem k tomu, že Lactofeel není antibiotikem, ale prostředkem upravujícím správné poševní prostředí, je možné dlouhodobé – časově neomezené užívání. Hezký den


Dobry den pan doktor, zakupila som si vyrobok Lactofeel, vzhladom k tomu,ze som v 18 tt a pri kultivacii mi lekar zistil pritomnost streptokoka Agalactiae v posve pricom mi odporucil zakupenie vaginalnych capikov s obsahom laktobacilov. Vyrazne subjektivne problemy nemam, vytok je bezny, priesvitny resp.belavy bez zapachu, iba obcasne mam drobne palenie na vstupe do posvy. Vzhladom k tomu,ze Lactofeel, ako sa uvadza,je vhodny pre tehotne,rozhodla som sa pren. Chcem sa ale spytat,ake davkovanie by ste mi odporucili, vzhladom k mojmu problemu so streptokokom,kedze som si vedoma,ze laktobacily moj problem zrejme neodstrania ale len zmiernia. Je potrebne \"brat\" tento gel denne alebo staci obcasne? A po aku dlhu dobu mi ho odporucate pouzivat? Dakujem a zelam prijemny den

Ve vašem případě je s výhodou dávkování v udržovacím režimu – např. 1 tuba obden po dobu 2 týdnů (tj. 1 balení). Nicméně hlavní u Vás je, že vzhledem k průkazu zmíněného streptokoka, je třeba označit toto do Vaší těhotenské legitimace – tzv. „GBS pozitivita“ značící přítomnost výše uvedeného streptokoka. Nejedná se o infekci, která je Vám nebezpečná, nicméně za porodu je potřeba nasadit u Vás antibiotické krytí vzhledem k možné infekci dítěte. Hezký den.


Dobrý den.mohla bych se prosím zeptat,zda mohu používat vaginální globule Pharmatex abych neotěhotněla,když mám ted použít Lactofeel proti k prevenci bakteriální vaginozy.Děkuji předem za odpověd.

Dobrý den, jednoznačná data ke kombinaci těchto dvou přípravkou nejsou dostupná, účinnost Pharmatexu by mohla být snížena - rozhodně doporučuji přípravky nekombinovat - neužívat současně.


Hezký den, navazuji na můj předchozí dotaz (opakované BV a možnost léčby Lactofeelem). Nakonec Lactofeel nepomohl a lékař mi předepsal opět atb. Nyní bych tedy již měla být vyléčena, můžete mi prosím doporučit vhodnou aplikaci Lactofeelu, aby se mi BV pokud možno již nevrátila (objevila se po zaléčení vždy po pohlavním styku). Na druhou stranu nechci přípravek používat přehnaně dlouhodobě, neboť se snažím otěhotnět...děkuji moc.

Dobrý den, k prevenci bakteriální vaginózy je s výhodou aplikace 1 tuby obden. Vyzkoušejte takto aplikovat 2 týdny a poté vysaďte.


Dobrý den.Mám od jara problémy při sexu.I když jsem dostatečně naladěná, manžel se snaží tak mě to bolí.Mám i trhlinky z kraje pochvy,ale jen po sexu. Nevím si s tím rady.Byla jsem u svého gynekologa.Doporučil mi lactofel,pro zlepšení prostředí v děloze..Spíše si myslím že by to chtělo nějaké cviky na uvolnění děložních svalů..nevím co mám dělat.Je mi 43roků.Děkuji za odpověď byla bych ráda kdyby jste mi odpověděl na můj mejl. Tichá M. mo.ticha@seznam.cz

Dobrý den, jedná-li se o nový stav, který dříve nebyl, je jistě k uvážení místní podání krému s estriolem (ženským hormonem) – účinné preparáty jsou jen na lékařský předpis, a proto konzultujte svého gynekologa.


Dobrý den, trpím na opakované mykozy, dříve se projevovaly pálením a svěděním, paní Dr.mi stále predepisuje klotrimazol, ale nyní nemám výtoky, zápach ani svědění, jen mě bolí pohlavní styk- jen na okraji pochvy a paní Dr. to řeší stále stejně. Koupila jsem si Lactofeel a zajímá mě, jestli ho mohu začít užívat nyní, nebo mám jít nejdříve k Dr. aby mi opětovně napsala klotrimazol. Jak dlouho máme s přítelem držet sex.půst a čím se má léčit přítel? Ten vždy používá klotrimazol mast, děkuji za odpověd.

Dobrý den, není-li nyní svědění, doporučuji začít užívat Lactofeel rovnou – 1 tubu denně po dobu 7 dní. Partnera, je-li bez obtíží, ponechte bez léčby. Půst zkuste zvládnout po dobu léčby.


Dobrý deň. Kúpila som si váš produk Lactofeel, pretože som mala na neho od známych dobré referencie. V poslednej dobe ma trápi časté svrbenie a pálenie v pošve. Dúfala som preto, že mi tento výrobok pomôže. Nanešťastie hneď po aplikovaní som pocítila v pošve nepríjemné pálenie, ktoré neprestalo ani po niekoľkých desiatok minút. Bola som z toho nepríjemne prekvapená, pretože žiadne nežiadúce účinku takéhoto typu sa v príbalovom letáku neuvádzajú. Chcela by som sa preto spýtať, či je to normálne a ak nie, chcela by som vás touto cestou informovať o týchto nežiadúcich účinkoch. Pintérová

Dobrý den, děkujeme za informaci. Podobná nesnášenlivost je u přípravku Lactofeel velmi řídká, ale u žádného přípravku ji nelze zcela vyloučit.


Dobrý den, chtěla bych se zeptat už řadu let trpím kvasinkami může mít na to vliv i sklerodermie(autoimunitní onemocnění)? Děkuji za odpověď Křivánková

Ano může; různá autoimunitní onemocnění jsou provázena narušením přirozené rovnováhy obranyschopnosti organismu a nejinak tomu může být ve Vašem případě.


Dobrý den, již téměř 2 roky mám lehce nažloutlý zapáchající nesvědící výtok, lékař diagnostikoval BV. 2x jsem byla léčena atb - Entizol, avšak po pohlavním styku se výtok opět vrátil. Nyní mi lékař doporučil Lactofeel, avšak žádné atb mi již nepředepsal. Je tedy možné, aby pouze aplikace Lactofeelu zánět vyléčila? Děkuji moc.

Ano, Lactofeel upravuje poševní složení, a tím řeší nerovnováhu v poševním prostředí, kterou bakteriální vaginóza je.


Dobrý den, trpím na opakované mykozy, dříve se projevovaly pálením a svěděním, paní Dr.mi stále predepisuje klotrimazol, ale nyní nemám výtoky, zápach ani svědění, jen mě bolí pohlavní styk- jen na okraji pochvy a paní Dr. to řeší stále stejně. Koupila jsem si Lactofeel a zajímá mě, jestli ho mohu začít užívat nyní, nebo mám jít nejdříve k Dr. aby mi opětovně napsala klotrimazol. Jak dlouho máme s přítelem držet sex.půst a čím se má léčit přítel? Ten vždy používá klotrimazol mast, děkuji za odpověd.

Dobrý den, Lactofeel Vám rozhodně může být ku prospěchu; začít můžete rovnou Lactofeelem, léčba partnera ani půst nejsou k doporučení.


Dobrý den, mám problém s menstruací. Již dva měsíce jsem ji nedostala. Beru antikoncepci Qlaira. V poslední době jsem pozorovala, že se mi menstruace celkově ztrácí a je čím dál kratší. Podle lékařů jsem podvyživená a toto je jeden z důsledků. ( při výšce 170 cm mám 50 kg). Chtěla bych se zeptat, jak se dá ztráta menstruace léčit kromě hormonální léčby, popřípadě jaké má nežádoucí účinky právě léčba hormonální. Děkuji za Vaši odpověď. Bára

Dobrý den, u antikoncepce Qlaira je ztráta menstruačního krvácení relativně běžná, nejedná se o nic nenormálního či zdraví škodlivého. Hezký den


Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.Dnes jsem začla 14tt.Byla mi zjištěna gardenella.Paní doktorka mi napsala Entizol 500mg na zavádění.Jde mi o to v letáčku je psáno že se v těhotenství moc nedoporučuje a mám obavy,abych neublížila miminku.Dškuji za odpověď

Dobry den, nemusite se obavat, Entizol (a zejmena jen k uziti lokalnimu nikoli celkovemu) rozhodne nepatri do skupiny leku v tehotenstvi zakazanych. Podobna informace jako ve zminem pribalovem letaku je v soucasnosti temer u všech leku. Hezky den!


Dobry den, Chtela jsem se zeptat, jak moc vadi, kdyz jsem si jeden večer zapomnela aplikovat gel. Predem dekuji za odpoved.

Dobrý den, vůbec nic se neděje, Lactofeel není antibiotikum (u kterých vynechání není ku prospěchu), ale přípravek upravující poševní prostředí, takže se nemusíte vynechání obávat. Hezký den


dobry den uz rok a pul se s pritelem snazime o miminko menstruaci mam pravidelnou po 28 dnech mam porad vytoky ktere zapachaji myslim ze to tehotenstvi nebrani nebo ano? muj pritel ma stitnou zlazu mel by brat leky ale nebere je mohlo by to byt treba tim prosim poradte mi dekuji za odpoved

Dobrý den, při neúspěšné snaze o otěhotnění v délce rok a půl je k doporučení návštěva Vašeho gynekologa se zvážením reference do specializovaného centra asistované reprodukce. Choroby štítné žlázy, jsou-li výrazné, mohou být příčinnou neplodnosti.


Dobrý den chtěla jsem se zeptat.. S přítelem se snažíme už 3měsíce o miminko,ae pořád se nám nedaří.. A proto jsem se chtěla zeptat jestli to může trvat dýl než příjdu do jiného stavu. Ani jeden znás jse nestresujem,ae moc by jsme ho chtěly.. Myslíte že je někde problém v nás..?? Děkuji předem za odpoved Nozarova.

Dobrý den, přirozenému otěhotnění je obecně k doporučení ponechat čas půl roku až jeden rok, až poté nastává čas k hledání příčiny.


Dobrý den, je mi již 41 let. Mám 2 děti s prvního manželství a se svým současným manželem máme dva chlapce 8 a 7 let. Manžel by si rád splnil svůj sen mít 3 děti, a tak jsme se spolu po 4 narozeninách mého nejmladšího syna (porod císařským řezem), snažili o miminko, ale marně. Již delší dobu mě bolí na pravé straně v podbříšku (2 roky). Má gynekoložka mi sdělila, že je to cysta, ale nic s tím nedělala. Je možné, že příčinou nemoci otěhotnět je ta cysta? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. J. Pokorná

Dobrý den, příčin nemožnosti otěhotnění je celá řada; drobná cysta na vaječníku je sama o sobě příčinou velmi nepravděpodobnou. Doporučuji Vám návštěvu Vaší gynekoložky.


Dobry den,chci se zepat zda by mohl byt problem ve vitaminech nebo i v necem ji em.nemohu jiz pul roku otehotnet,mam uz tri deti,14,12,4 roky a chceme jeste dite ale nedari se nam to.uz u posledniho ditete nam to trvalo 3 mesice nez sem otehotnela muzou to ovlivnovat problemy,nervozita,nebo ma operace kterou jsem podstoupila?Byla to operace deloziho cipku,ale muj doktor mi rekl i po kontrolach ze jsem v poradku.muzete mi prosim poradit,moc prosim.dekuji

Dobrý den, v případě neúspěšné snahy o otěhotnění trvající půl roku až rok je na místě návštěva Vašeho gynekologa s uvážením dalšího postupu včetně možné reference do specializovaného centra asistované reprodukce.


Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda při užívání Lactofeelu mohu mít pohlavní styk nebo radši jej vynechat. Děkuji

Muzete, rozhodne neni zadny duvod k omezeni pri uzivani Lactofeelu. Hezky den!


Dobrý den, doktorka mi doporučila Váš produkt teď v těhotenství. Zkoušela jsem ho používat, ale pokaždé, když ho použiju, tak mě pálí několik minut, ale ne jen jednou, ale pokaždé. Zkoušela jsem ho používat po léčbě mykózy, ale nejde to, protože je to nepříjemné. Nemůžu mít na váš produkt nějakou alergii?

Každý přípravek může u části uživatelek vyvolat alergii či spíše intoleranci a nejinak je tomu i v případě Lactofeelu, i když to je velmi zřídkavé. Ve Vašem případě doporučuji přípravek neužívat a poradit se o alternativních možnostech se svou lékařkou. Hezký den.


Dobrý den, vysadila jsem antikoncepci a s přítelem plánujem časem miminko. Po mírném svědění mi můj lékař doporučil Lactofeel, ale po koupi jsem se v letáku dočetla, že není vhodné ho užívat, pokud se snažím otěhotnět, kvůli nízkému PH. Na miminko zatím nijak extra nespěcháme, takže Lactofeel pro jistotu užiji, jen by mě zajímalo, za jak dlouho po užívání lactofeelu se obnoví to uváděné PH potřebné k přežití spermií? A ještě další otázka- v lékarně jsem dostala jako bonus ke krabičce ještě další dvě tubičky, tzn. teď jich mám 9. V návodu je ale uvedno, že by se měl Lactofeel užívat pouze 7 dní. Takže k čemu jsou mi teď vlastně ty dvě tuby navíc, když je nemůžu užít se všemi ostatními? Pokud by se problémy pak časem opakovaly, tak mi stejně dvě tuby nepostačí, takže jsou mi v podstatě k ničemu?

Lactofeel rozhodně není žádným antikoncepčním prostředkem – je zcela dobře možné otěhotnět i při pravidelném každodenním užívání, nicméně odstup týdne od užití poslední tuby zajistí vymizení i onoho velmi mírného negativního vlivu na možnost otěhotnění. K druhému dotazu – řadě žen s recidivujícími obtížemi pramenícími z porušeného poševního prostředí doporučujeme Lactofeel k dlouhodobému užívání; kůra rozhodně není omezená na 7 dní – jedna tuba denně po 7 dní představuje jen základní nejběžnější schéma užívání. Hezký den.


Dobrý den, chci se zeptat, je Lactofeel omezený věkově? Děkuji.

Dobrý den, vzhledem k charakteru přípravku omezení není. Hezký den


Dobrý den, v důsledku kojení mě neustále trápí mírné svědění až pálení v pochvě. Lékař mi doporučil Lactofeel, nestačí mi však aplikovat ho jednou za tři dny, potřebuji spíše obden a také po každém pohlavním styku. Je možné i takto častěji a dlouhodobě přípravek užívat? Děkuji.

Rozhodně ano, podobné četnější užití nemůže být vzhledem k povaze přípravku na závadu.


dobry den uz nejakou dobu me trapi bily hrudkovy vytok a neprijemny zapach . pouzivala jsem i nejake kremy ale ty zabrali jen na chvily a priznaky se vratily rada bych se zeptala jestli by mi lactofeel pomohl

Dobrý den, přesně ve vaší situaci opakujících se obtíží je přípravek Lactofeel vhodný, protože umožní podpořit správné osídlení pochvy. Hezký den.


Dobry den,prosim Vas,chci se zeptat,co delat...kdyz 5dnu vynecham antikoncepci? Sla jsem ke svemu lekari,ale.bohuzel ma dovolenou a zastupujiciho lekare nema a dalsi také mají dovolenou. Beru Minervu a zapomnela jsem si vzit 6.den a nasledne nebudu mit 7.,8.,9.a 10.den. Mnohokrat dekuji,Veronika

Postup při vynechání tablet se řídí těmito pravidly. Pokud se užití tablety opozdí o méně než 12 hodin, není kontracepční ochrana narušena. Žena musí užít tabletu okamžitě, jakmile si chybu uvědomí a další tabletu pak užije v obvyklou dobu. Je-li užití tablety opožděno o více než 12 hodin, kontracepční ochrana může být snížena. Proto by žena měla pokračovat v užívání antikoncepce nadále, aby nenastalo tzv. krvácení ze spádu hormonů, ale v těchto dnech by měla již používat jinou ochranu (např.prezervativ nebo přerušovaný styk), aby nedošlo k otěhotnění. Po další menstruaci se zase vrátí k obvyklému postupu. Pokud žena zapomene užít tablety a následně se nedostaví krvácení z vysazení v prvním normálním intervalu bez užívání tablet, je třeba zvážit možnost těhotenství a navštívit gynekologa.


Dobrý den,je mi 22 let.Už asi 3.rokem mám stále se vracející kvasinkový výtok.Nezabraly žádné léky.Když už,tak jen na chvíli.Používám při sprchování intimní gel a také jsem používala krém Clotrimazol AL,ale přestalo mě to bavit.Už jsem z toho zoufalá.Poradíte mi prosím,co dělat?Je mi to hodně nepříjemné také kvůli svému příteli.Můžu sexovat(i orální sex),když mám výtok?Děkuji za Vaše rady a Váš čas.

Dobrý den, Lactofeel je pro Vás velmi dobrou volbou, protože opakující se kvasinkové výtoky lze chápat než jako infekci spíše jako určitou poruchu ve správném osídlení poševního prostředí mikroorganismy, a právě Lactofeel napomáhá správné složení poševního prostředí udržovat, a tím brání rozvoji např. kvasinkových výtoků. K Vaší druhé otázce – je-li oboustranná vůle, proč ne... Hezký den!


Dobrý den, ráda bych se zeptala, zdali se dá Lactofeel kombinovat s hormonální antikoncepcí? Nemá na ní negativní vliv - jsem stále chráněná, pokud použiji Lactofeel? Mnohokrát děkuji. Lucie

Lactofeel nemá žádný vliv na užívanou hormonální antikoncepci; bezpečně můžete užívat obojí bez rizika snížené antikoncepční ochrany. Hezký den


Dobry den,je mi 24 let,od zari 2012 po zanetu moc. mechyre trpim na bakterialni vaginozy - nejprve e-coli,nyni 2x za sebou beta hemolyticky streptokok.Pred tydnem jsem douzivala atb Dalacin (vag. krem) ale potize jako svedeni a paleni mam porad. Zkousela jsem zavadet laktobacily Gyntima ale bez uspechu.Pani dr. mi doporucila Lactofeel.Jak casto ho muzu uzivat a je pro muj pripad vhodny?Take uzivam uz 2. tyden Wobenzym (3x5) a laktobacily ustne. Dekuji moc za odpoved a radu. Alena

Dobrý den, Lactofeel je jistě velmi dobrou volbu v případě poruch poševního prostředí jako je např. bakteriální vaginóza. V případě přetrvávajícího svědění, které se nezlepší po Lactofeelu, je k doporučení některý z anti-mykotických prostředků – z volně dostupných v lékárně lze doporučit např. Gyno-Pevaryl. K druhému dotazu – Lactofeel lze užívat i dlouhodobě. Hezký den


Dobrý den Lenka. Delší dobu mám slabé špinění a zápach z pochvy. Byl by na to vhodný Canesten,Clotrimazol nebo Jenamazol. Měla jsem jít na operaci,ale nešla jsem.Sise tam mám myom o vel. asi 5cm, něco na čípku,ten mě byl tenkrát zmrazený. Děkuji vám za odpověd.

Dobrý den, při obtížích ve smyslu zápachu a špinění, a navíc v případě změn na čípku děložním je na prvním místě třeba navštívit gynekologa za účelem provedení gynekologického vyšetření včetně tzv. onkologické prevence - je třeba vyloučit závažné příčiny těchto obtíží, jako jsou nádorové a přednádorové změny na čípku děložním. Až v druhé řadě lze zvažovat některý z Vámi zmíněných preparátů či právě Lactofeel. Hezký den


Dobrý večer, již půl roku bojuji s různým svěděním, spíš až štípáním (měla jsem podezření na kvasinkovou infekci), takže jsem si vždy koupila nějaký krém v lékárně. Ten ale většinou zabral jen na chvíli a pak opět to samé. Za uplynulou dobu jsem spíše mohla počítat dny, kdy jsem byla naprosto v pohodě. Tento víkend to ale přišlo bez zjevné příciny, takže jsem dnes kontaktovala svou gynekoložku a naštěstí mě hned odpoledne vyšetřila. Řekla mi, že jde o kombinovanou infekci, takže nasadila me i manželovi nejprve jednorázově tabl. Entyzol a za 24 hodin 1 tabl. Mycosystu. Já k tomu mám ještě přidané čípky na zavádění Macrimor. O Lactofeel jsem se dozvěděla úplně náhodou, takže se chci zeptat, zda ho mohu (nebo spíš MÁM) nasadit preventivně po ukončení své léčby. Zde jsem se dočetla, že se dá užívat převentivně po dobu 3 měsíců, když 3. den jednu tubičku. A to jako ty tři měsíce užívat a pak přestat? Mám totiž hrůzu z toho, že teď mi léky na chvíli pomohou a pak to přijde znovu. Je to děs. Můžete mi poradit co a jak do budoucna? Děkuji moc za Vaši odpověď P.

Dobrý den, smysl Lactofeelu je přesně ve shodě s Vaší situací - Lactofeel slouží k nápravě přirozeného složení poševního prostředí, čímž brání nadměrnému zmnožení některých bakterií či kvasinek, které jsou i normálně v pochvě přítomny, ale právě jejich zmnožení působí obtíže. A proto kůra Lactofeelu po dokončení Vámi zmíněné předepsané léčby je jistě k doporučení; i dlouhodobé preventivní podávání Lactofeelu je indikováno. Hezký den.


Dobrý den. Od včerejšího dne mě trápí pocit svědění a pálení v pochvě. Na kvasinkové infekce netrpím ani na žádné jiné podobné problémy. Kva.infekci jsem měla jen jednou před 3 lety a to jsme po poradě s moji gynekoložkou v pořádku vyléčili. Nyní mi na problém svědění a pálení bez jakéhokoliv výtoku byl v lékárně doporučen přípravek Lactofeel ovšem nevim jak ho použít v případě že do 3 dnů dostanu menses. Mám ho používat 2 dny pak na 3 dny vynechat kvůli menstruaci a pak pokračovat v doléčení nebo s celkouvou 7denní kůrou čekat až po menstruaci? Nezhorší se mi nynější stav pokud budu čekat? děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, obě varianty jsou možné - tj. ponechat celou léčebnou kůru až po menstruaci anebo k okamžité úlevě zahájit léčbu již nyní, poté přerušit na dobu menstruace a dokončit ji až po menstruaci. Hezký den


DOBRÝ DEN, VAGINÁLNÍ MYKÓZY MÁM PRAVIDELNĚ V DOBĚ OVULACE (PRAVDĚPODOBNĚ VLIVEM HORMONÁLNÍCH ZMĚN). LÉČBA PŘÍPRAVKEM LACTOFEEL BYLA PO 7 DENNÍ KŮŘE ÚSPĚŠNÁ - RESP. NÁSLEDUJÍCÍ MĚSÍC OVOLUCE BEZ PROBLÉMŮ, OVŠEM DALŠÍ MĚSÍC JIŽ OPĚT S PROBLÉMY.(KŮRA LACTOFEELU BYLA NASAZENA 1X) SNAŽÍME S MANŽELEM 2 ROKY O MIMI. JELIKOŽ PŘEDPOKLÁDÁM, ŽE LACTOFEEL BY MOHL ZNEŠKODNIT I SPERMIE, MŮŽETE MI PROSÍM ŘÍCI, KOLIK DNŮ PŘED OVULACÍ JE DOBRÉ PŘESTAT LACTOFEEL APLIKOVAT, TAK ABY TO NEMOHLO MÍT VLIV NA SPERMIE? DĚKUJI ZA ODPOVĚD A PŘÍJEMNÝ ZBYTEK DNE BÁRA

Odpověď: Dobrý den, přípravek Lactofeel neobsahuje žádné substance prokazatelně bránící početí, nicméně je pravdou, že poševní prostředí výrazně upravuje (což je podkladem jeho účinnosti), a proto je i na příbalovém letáku k přípravku doporučeno neužívat při snaze o otěhotnění. Shrnuto - rozumný bezpečný interval vyhnutí se přípravku bych definoval jako plus/mínus dva dny. Hezký den


Dobrý den,chtěla bych se zeptat..Mám obrácenou dělohu a občas cystu,která sama praskne..Muj gynekolog mi řekl,že to nemá vubec vliv na otěhotnění a moje obvodní doktorka mi řekla,že s tím bývá problém otěhotnět..S přítelem plánujeme v brzké době miminko a já se bojím toho aby s tím nebyl problém.:-( Myslíte,že se bojím zbytečně? Předem moc děkuji za odpověď.

Děloha bývá nejčastěji umístěna v anteverzi-anteflexi, čili ohnutá a nakloněná dopředu. V druhém případě, asi u jedné třetiny žen, bývá ohnuta a zakloněna dozadu, v retroverzi-retroflexi. Existuje rozšířený mýtus, že ženy s dělohou zakloněnou dozadu mají potíže s otěhotněním, respektive otěhotní pouze v poloze zezadu, a tergo. Není to pravda. Jednak by se to automaticky týkalo skoro každé třetí ženy a jednak by to předpokládalo jakousi „nálevkovou“ teorii přímého kontaktu penisu a hrdla děložního. Ti, kteří tento blud předávají, si oplodnění představují asi tak, jako když se přelévá benzin z kanystru do nádrže. Nádrží je děloha, nálevkou penis. Naštěstí si příroda těchto tradovaných nesmyslů nevšímá a ženy otěhotní tak, jako tak. A když ne, tak na to má tato poloha pranepatrný vliv. Spermie čeká dlouhá cesta, než dorazí k vajíčku a oplodní ho. Putují pochvou, hrdlem děložním, dělohou, než ve vejcovodu jedna z milionů vnikne do vajíčka. Znáte-li film s Woody Allenem „Co jste všechno chtěli vědět o sexu a báli jste se na to zeptat“, jistě si vzpomenete na scénu, v níž je Woody coby spermie vysazen ze semenných váčků do vagíny. Pak se ještě dlouho musí lopotit, než najde svoje vajíčko. Kdyby byl úspěch tohoto „výsadku“ závislý na nějakém geometrickém úhlu nebo bychom museli zaujímat speciální polohy k oplodnění, lidstvo by asi vymřelo. Má děloha sexuální funkci při pohlavním styku? Určitě má. Hrdlo děložní, čípek, je erotogenní zóna, mnohým ženám přináší jeho stimulace, hlavně penisem, příjemné prožitky. U malého procenta žen dochází při orgasmu ke křečovitým stahům dělohy přinášejícím jim výrazné uspokojení. Odstraníme-li při operaci dělohu, můžeme je o tuto satisfakci ochudit. I to je jeden z důvodů, proč bychom měli každý operační výkon na děloze pečlivě zvažovat. Často se nesmyslně tvrdí, že děloha při orgasmu nasává spermie do svého nitra, a proto má orgasmus jakousi reprodukční funkci. Je to hluboký omyl. Děloha není vysavač a spermie se do ní dostávají vlastním aktivním pohybem. Když už bychom přistoupili na jakousi triviální analogii, dělohu bychom přirovnali spíše k fénu, který svými stahy spermie vypuzuje či odfukuje. Děloha je symbolem ženství. Probíhá v ní vývoj plodu. Pro ženskou sexualitu a hormonální saturaci organismu mají však daleko větší význam vaječníky, produkují ženské pohlavní hormony zodpovědné za primární a sekundární pohlavní znaky, podílejí se na sexuálním cítění, stavu a výživě pohlavních orgánů.


Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat na Mirenu, zda snižuje chuť na sex. Z tohoto důvodu si ji chci nechat odstranit…. Lékařka mi tvrdí, že to v žádném případě nemá tyto účinky.. Já však mám názor a zkušenost jinou … ale chci se poradit i s Vámi jako nestranným lékařem.Děkuji za odpověď.

Zavedená Mirena by chuť na sex snižovat neměla. Každá žena však může v různých situacích reagovat jinak. Určitě víte nejlépe, jak jste na tom s chutí na sex. Do jaké míry to souvisí s vaší Mirenou se dá těžko odhadnout. Zamyslete se, zda neexistují v současnosti i jiné důvody (únava, manželské neshody, pracovní nasazení a podobně), které by mohly být skutečnou příčinou vašich problémů. S odstraněním Mireny bych nespěchal, situace se může za pár týdnů změnit, proto raději ještě počkejte a neunáhlujte se.


Je mi 32 let a již 5 let žiji pravidelným sexuálním životem(3x týdně). Poslední půl roku ale po styku a někdy i při styku cítím nepříjemné pálení a řezání. Co může být příčinou a nechá se to nějak řešit? Anita,K.Vary

Příčin může být celá řada, například nedostatečné zvlhčení při pohlavním styku nebo přidružené zánětlivé onemocnění pochvy. V každém případě byste měla začít u gynekologa, který zjistí, zdali není problém v této oblasti a podle výsledku vyšetření se uvidí. Často se takové problémy zmírní používáním lubrikačních prostředků.


Dobrý den,jsem ve 28.týdnu těhotenství a již 3 týden mne trápí výtok. Existuje nějaký preparát, který bych mohla aplikovat v těhotenství? Děkuji Sára

V první řadě byste měla navštívit svého gynekologa, který zjistí, zda se jedná o nějaké onemocnění a je-li léčba na místě. V takovém případě vám doporučí léky, které se v těhotenství běžně užívají.


Dobrý den pane doktore,ráda bych užívala nějakou antikoncepci.Je mi 27 let a mám dlouhodobě známost.Již 2x v minulosti mi gynekolog předepsal hormonální antikoncepci(pokaždé jinou účinnou látku),ale vždy po pár dnech užívání mne pobolívala hlava a 1x mne dokonce musela rodina zavézt s migrénou na pohotovost.Nechce se mi moc experimentovat s dalšími,,značkami“ a vylučuji možnost zavedení tělíska. Neznáte nějakou antikoncepci,která by mi ty bolesti hlavy nezpůsobovala?

Dávat korespondenční rady bez podrobné znalosti vaší anamnézy a zdravotního stavu je vždy komplikované. Tedy pouze obecně. Některým ženám mohou kombinované hormonální preparáty (estrogeny a gestageny) působit čas od času potíže. V takových případech někdy nabízíme antikoncepci, která obsahuje pouze gestagen. Jaký preparát bude vyhovovat zrovna vám, je obtížné určit, ale váš gynekolog vám určitě nějakou alternativu doporučí.


Dobrý večer,již 18 měsíců se snažíme s přítelem počít dítě.Oba jsme zdraví,bez potíží.Jaká je průměrná doba,za kterou může žena otěhotnět a od kdy by to již měla řešit u gynekologa? Děkuji Olga

Žena ve zdravém páru by měla, při pravidelných sexuálních aktivitách (zhruba 2-3 x týdně), otěhotnět asi do jednoho roku. Nestane-li se tak, měla by navštívit svého gynekologa a začít pátrat, zdali za tím není nějaký problém. Obvykle začínáme u muže a vyšetříme jeho spermiogram.


Potřebovala bych pane doktore radu.Mám choulostivý problém.Je mi 45 let a jsem již 22 let vdaná.Poslední dobou mne opakovaně trápí výtoky, vždy vše přeléčím, chvíli je vše v pořádku a pak zase potíže nastoupí. Neměl by se přeléčit i můj manžel? On tvrdí,že je v pořádku,ale proč se mi to tedy pořád vrací? Alena,Zdemyslice

V naprosté většině případů není léčba stálého sexuálního partnera nutná a váš problém nevyřeší. Zamyslel bych se spíše nad tím, nejsou-li vaše výtoky běžnou vaginální sekrecí, a zdali vůbec vyžadují léčbu. To by měl však posoudit vzdělaný a v této problematice orientovaný gynekolog.


Pane doktore,je pravda že dražší antikoncepce méně škodí organismu ženy? Děkuji Lenka Praha 5

Obecně toto tvrzení neplatí. Obecně je sice cena vodítkem kvality, ale ve všech případech antikoncepce to úplně neplatí. Pozitivní a negativní účinky platí pro různé druhy spíše obecně a nejsou mezi nimi v tomto smyslu podstatné rozdíly. Dá se říct, že většině žen vyhovuje jakákoliv antikoncepce, některým pouze některá a existují i ženy, jimž nevyhovuje žádná. Tyto rozdíly jsou však naprosto individuální.


Pane doktore, potřebovala bych poradit.Je mi 25 let a mám 6 měsíční dítě.Rádi bychom si s manželem pořídili další dítě.Jaký rozestup mezi porody doporučujete?Mé první těhotenství proběhlo bez komplikací , rodila jsem přirozenou cestou, jsem zdráva a před týdnem jsem přestala kojit.Děkuji,Hanka Nové Hrady

V případě jaký popisujete, záleží pouze na vašem rozhodnutí. Můžete otěhotnět třeba hned.


Dobrý den,ráda bych brala antikoncepci bez přestávky, jak dlouho můžu a je nějaká vhodná? Veronika, Praha

Hormonální antikoncepci můžete užívat v cyklickém režimu, kdy po jednadvaceti dnech tablety na několik dnů (obvykle na sedm) vysadíte a v té době nastane krvácení. Antikoncepci ale také můžete užívat bez přestávky v takzvaném kontinuálním režimu, kdy neděláte při užívání přestávky vůbec nebo si stanovíte určitý interval, například tří nebo šesti měsíců a po této době užívání antikoncepce na týden přerušíte. V posledních létech přibývá počet žen, které preferují kontinuální užívání, což přináší ze zdravotního hlediska jenom výhody, pro ženy je pohodlnější a antikoncepční efekt je maximální.


Od té doby co jsem začala brát antikoncepci se mi hodně mastí vlasy, je to normální? Petra, Praha

Produkce kožního mazu s užíváním antikoncepcí sice určitým způsobem souvisí, ale se zvýšeným maštěním vlasů se u užívání hormonální antikoncepce prakticky nesetkáváme. Myslím, že vaše problémy budou zcela jiného druhu a užívání antikoncepce na ně nemážádný vliv. Bylo by dobré navštívit kožního lékaře, který vám s tímto problémem určitě poradí.


Je mi 17 let, chodím s klukem již 3 měsíce a plánujeme společný sex. Chtěla bych se zeptat, co vše se může stát při prvním sexu, abych pak nebyla překvapená? Jaká je podle Vašeho názoru nejspolehlivější antikoncepce? Děkuji. Jana, Losiná

První pohlavní styk je stále velmi mýtizován a ženy jsou strašeny, co vše se při něm může přihodit. Většinou probíhá úplně normálně a nic tak hrozného se při něm neděje. Obvykle dochází ke slabému krvácení a dívka může pociťovat určitý diskomfort, ale je to především díky psychické nepohodě, protože přesně neví, co ji čeká. Hormonální antikoncepci bych dívce doporučil ještě před tím, než uskuteční první pohlavní styk.


Dobrý den, jsem matkou 15leté dcery. Dcera má již 4 měsíce přítele, s kterým se pravidelně schází. Zjistila jsem, že nyní u něj přebývá i po škole v odpoledních hodinách. Mám obavy, aby nezačala sexuálně žít předčasně. Dcera mi tvrdí, že je to v jejím věku normální a její kamarádky již mají sexuální zkušenost. Jsem staromódní a nebo je to normální vést sexuální život v 15 letech. Děkuji. Marcela z Moravy

Věk, ve kterém dochází u děvčat k prvnímu pohlavnímu styku je v České republice 17 let a dlouhodobě se nemění. Statistika a průměry jsou jedna věc, realita druhá. Tedy, má-li vaše dcera tendenci mít pohlavní styk dříve, je lepší si s ní o tom popovídat, eventuálně ji nějakou antikoncepci nechat předepsat. Je daleko lepší, aby mladé děvče užívalo i několik měsíců antikoncepci takzvaně zbytečně a přitom nemělo pohlavní styk, než aby ex post řešila, jak se postaví k nežádoucímu těhotenství.


Dobrý den, užívám hormonální antikoncepci a včera jsem po požití tablety (asi po 20 minutách) měla lehký průjem a následně jsem několikrát zvracela. Dnes už jsem bez potíží, vzala jsem si pravidelnou tabletku. Můžou moje včerejší obtíže ovlivnit spolehlivost antikoncepce? Nevím, zda jsem antikoncepci nevyzvracela… Petra, Klatovy

Zvracení nebo silný průjem může opravdu ovlivnit vstřebání antikoncepce a tím i její účinnost. Ve většině případů se to však týká pouze stavů, které trvají alespoň několik dnů a zamezí resorbci účinné látky z trávícího ústrojí. Krátkodobé nevolnosti nebo jedna epizoda průjmu nemá na účinnost antikoncepce ve většině případů žádný negativní vliv, zvláště užívá-li žena pilulky pravidelně. Vyšší riziko selhání hrozí více v první polovině cyklu, někdy v období krátce před menstruací. Máte-li tedy pocit, že ke vstřebání pilulky nedošlo, což by se po 20 minutách po jejím spolknutí a následném zvracení mohlo opravdu přihodit, tabletky berte i nadále, ale v tomto cyklu použijte raději ještě jinou formu antikoncepce, třeba prezervativ. V dalším cyklu užívání již budete samozřejmě opět stoprocentně antikoncepčně chráněna.


Dobrý večer, je mi 18 let a s přítelem žijeme sexuálně již 2 roky. Poslední dobou na mě přítel vyžaduje sex i při menstruaci. Bojím se, abych pak neměla nějaké zdravotní problémy a tím abych neohrozila svojí možnost mít v budoucnu dítě. Přítel mi tvrdí, že je sex při menstruaci naprosto neškodný. Jana, Praha

Menstruace patří mezi období, kdy je žena reálně více ohrožena přestupem infekce z pochvy do vyšších etáží pohlavního ústrojí, a tedy možností zánětlivého onemocnění. Proto je vhodné v tomto období pečlivě dodržovat pravidla intimní hygieny. Ženy se sexu v této době spíše vyhýbají, na čemž sepodílejí i estetické zábrany. Někteří muži jsou však sexem při menstruaci silně přitahováni a na svých partnerkách ho vyžadují. Rozhodnete-li se souložit při menstruaci, mělo by to být s vaším stálým sexuálním partnerem, měli byste dodržet hygienická pravidla a v ideálním případě používat prezervativ.


Dobrý večer, řeším již delší dobu choulostivý problém. Po narození dítěte (teď jsou mu již 2 roky) jsem ztratila chuť na sex. Před narozením dcery jsem vedla pravidelný sexuální život a sex pro mě byl potěšením. Nyní nemám na milování s manželem ani pomyšlení, záměrně se mu vyhýbám. Po zdravotní stránce jsem v pořádku, chodím na pravidelné prohlídky. Kladla jsem si otázku, jestli by mě sex bavil s nějakým jiným mužem než s mým manželem, ale myslím, že ne. Svého muže miluji a chtěla bych, aby mne to zase bavilo. Může moje nechuť pramenit z toho, že jsem unavená z péče o dítě a domácnost? Jana, Smrkovice

Se snížením sexuální touhy se u žen v tomto období setkáváme relativně často. Ve většině případů je to dáno okolnostmi, které popisujete. Po narození dítěte se změní ženě životní styl, priority a přibude práce. To se odráží v partnerském životě a může ho komplikovat nebo i zcela zničit. Sníženou sexuální touhu není dobré podceňovat nebo si myslet, že to automaticky přejde a vše se zase vrátí do dřívějších kolejí. Situace je také závislá na tom, jaký byl váš sexuální život před porodem či jak jste spolu vycházeli před ním. Měla byste si o tom otevřeně promluvit s manželem, přenést určité povinnosti i na něj. K sexuálnímu životu byste se měla, i za cenu malého sebezapření, zase vrátit. Sexuální aktivita vás může přivést na jiné myšlenky a zpříjemnit stereotypní dny, kdy se stále točíte jenom kolem dítěte.


Dobrý večer, je mi 32 let, beru 5. rok hormonální antikoncepci, 3 roky před tím jsem měla nitroděložní tělísko. Nyní plánuji otěhotnět. Zajímalo by mě, kolik měsíců předem musím vysadit antikoncepci, aby nedošlo k případnému poškození plodu? Děkuji. Pavla

Požadavek, že se musí hormonální antikoncepce vysadit, nejlépe několik měsíců před tím, než chce žena otěhotnět, patří v současnosti snad k nejčastěji opakovaným nesmyslům, které kolují po internetu či se předávají ústní formou. Není tomu tak! Chce-li žena otěhotnět, může jeden měsíc vysadit pilulky a od té chvíle bez obav otěhotnět.


Dobrý večer, je pravda, že po nějaké antikoncepci lze zhubnout? Jitka, Klatovy

Není. O změnách hmotnosti a vztahu antikoncepce se vedou mezi ženami časté debaty. Obecně ale platí, že žádný takový univerzální vztah neexistuje. Tedy antikoncepce v naprosté většině případů hmotnost žen nesnižuje, ovšem ani nezvyšuje. V některých případech však může antikoncepce vyvolat vyšší chuť k jídlu a tím se hmotnost ženy může sekundárně zvýšit. Ženy při užívání antikoncepce také v některých případech hůře redukují svojí hmotnost. U některých žen dochází v období před menstruací k zadržení určitého množství tekutiny (někdy to může být i několik kilogramů), a tím k nárůstu hmotnosti. V takových případech může vhodně volená antikoncepce retenci tekutiny zabránit a ženě tyto problémy odstranit.


Dotaz: Dobrý den, chtěla bych se zeptat. U mého gynekologa mi z MOPu stanovili, že mám Gardnerellu vaginalis, ale vzhledem k tomu, že kojím, mi pan doktor napsal pouze Macmiror pro utlumení příznaků a mám přijít, pokud se příznaky zhorší. Mohl by mi pomoci Lactofeel? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud vám váš gynekolog stanovil tuto diagnózu Lactofeel bez obav můžete začít užívat. Bakterie Gardnerella vaginalis způsobuje onemocnění, které se nazývá bakteriální vaginóza a právě Lactofeel je určen řešení obtíží tohoto rázu. Lactofeel je bezpečny k použití v jak v době těhotenství, tak kojení.


Dotaz: Dobrý den. Pane doktore,použila jsem lactofeel po pohlavním styku na noc, ale v pochvě mě přípravek začal pálit, ale tak do pěti minut to přestalo. Chtěla jsem se zeptat, jestli je to normální reakce nebo je to nějaký nežádoucí účinek? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, po pohlavním styku mohou na sliznici vzniknout drobné oděrky a poranění. Pokud si žena po použití vaginálního gelu Lactofeel stěžuje na podráždění sliznice s bolestí a pálením, může to být pravděpodobně spojeno právě s těmito drobnými oděrkami. Pálení je krátkodobé a po další aplikaci vaginálního gelu se s ním již nesetkáváme. Pokud by pálení přetrvávalo, doporučujeme návštěvu gynekologa, aby stanovil diagnózu, zda se nejedná o kvasinkovou infekci, která se těmito příznaky projevuje.


Dotaz: Dobrý den, ráda bych se zeptala zda-li po 3 měsíčním užívání lactofeelu se dá prevence opakovat např. po měsíci. Od malička mám problémy s imunitou a podle slov mé gynekoložky se budu s problémem kvasinek prát navždy. Proto by mě zajímalo dlouhodobé užívání. Děkuji.

Dobrý den, Lactofeel můžete používat bez přerušení, obsahuje tělu vlastní látky kyselinu mléčnou a glykogen, takže ano můžete Lactofeel používat dlouhodobě.


Dotaz: Dobrý den, chtěla bych se zeptat - moje doktorka mi řekla, abych používala Lactofeel po každém pohlavním styku. Tak jsem to udělala, ale strašně moc to svědilo, bylo to k nevydržení. Čím myslíte že to mohlo být? Třeba tím, že chvíli před tím, než jsem si gel dala, tak se do mě můj přítel udělal? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, po první aplikaci zvláště po pohlavním styku, kdy mohou vzniknout na sliznici drobné oděrky k takové reakci může dojít. Po další aplikaci se ale s touto reakcí již nesetkáváme. To, že do vás váš partner ejakuloval na pocit pálení nemá vliv.


Dotaz: Dobrý den pane doktore, už asi rok mě trápí bakterie, zavádím různé tablety, asi měsíc používám Vagifem 25. Nic nepomáhá. Nekoupu se, vyvařuji prádlo, jsem sama, je mně 60 let. Byla by pro mně nějaká rada, už jsem z toho zoufalá. Děkuji.

Těžko mohu vaši situaci posoudit prostřednictvím mailu. Podle popisu a vašeho věku by se mohlo jednat o potíže způsobené nedostatkem ženských pohlavních hormonů po přechodu v kombinaci s kvasinkovou infekcí. Z tohoto hlediska je léčba Vagifemem správná. Asi by se měla ještě doplnit nějakým vhodným antimykotikem ze snížení příznaků kvasinkového onemocnění k lokálnímu, ale i k ústnímu podávání.


Dobrý den pane doktore, jsem v sedmém měsíci těhotenství a mám stále výtok. Je světlý, ale problém je v tom, že cítím nepříjemné pálení při močení, a když se chceme s manželem milovat, tak mě to také bolí. Moje gynekoložka mě odbyla, že výtok v těhotenství je normální. Poradíte mi, co mám dělat? Děkuji za odpověď. Jarmila, Praha

Výtok je do jisté míry v těhotenství normální. Ve většině případů se jedná o zvýšenou fyziologickou vaginální sekreci, čili o průhledný, bezbarvý, nesvědivý výtok, který nepůsobí ženě zvláštní problémy. V některých případech je však nesnadné odlišit, kdy se jedná ještě o takzvaně normální sekreci a kdy je výtok příznakem zánětlivého onemocnění pochvy. Tyto rozdíly by měl právě odlišit gynekolog na základně určitých testů, a buď ženu uklidní, že se nejedná o nic vážného nebo jí doporučí adekvátní léčbu, aby její problémy vyřešil.


Dobrý den,jsem ve 12.týdnu těhotenství a při poslední návštěvě poradny mi lékařka během bleskového vyšetření sdělila, že mám výtok (sama jsem zaregistrovala velmi nepatrné bílé stopy na spodním prádle)a předepsala mi Clotrimazol Al 100.Protože se v příbalovém letáku užívání v těhotenství nedoporučuje a protože neužívám několik let ani Paralen, lék jsem nezačala užívat, využila jsem bylinkové sedací koupele a výtok nezaznamenávám. Existují konkrétně na výtoky nějaké gely, léky, postupy, které jsou šetrné pro mimčo i mě? Děkuji předem. Michaela, Ostrava

Paní doktorka vám předepsala lék, který se běžně používá k léčbě kvasinkové infekce. Kvasinky jsou však běžnou součástí poševní mikroflóry a nepůsobí-li ženě potíže nebo nejedná-li se o zjevný zánět pochvy, léčba není nutná. V opačném případě, tedy jestliže máte zánětlivé onemocnění pochvy v těhotenství, je léčba na místě. Právě proto, aby se infekce dále nešířila a neohrozila plod během těhotenství nebo porodu. Rozhodnutí o nutnosti terapie je však v rukou lékaře, který určí, zda je léčba nutná či nikoliv a jaký preparát s ohledem na stadium těhotenství zvolí.


Dobrý den pane doktore, před 2 dny jsem začala brát ATB, kvůli zubu. Dneska ráno jsem zjistila, že mám výtok, hodně hustý, bílý. Poradíte mi prosím, jak mám postupovat? Mám navštívit gynekologa? Děkuji Renata, Jihlava

Po léčbě antibiotiky se běžné stává, že se v pochvě přemnoží kvasinky, které ženě způsobí výtok a svědění. V takovém případě byste měla navštívit svého gynekologa, aby vás vyšetřil a rozhodl o léčbě.


Dobrý den, potřebovala bych vědět, co může znamenat výtok, který se mi objevuje při sexu s mým partnerem. Jedná se o bílé hrudky, bolestivé ani zapáchající to není. Máme to nějak řešit, případně dá se tomu nějak předejít? Děkuji Lucie, Praha

Bez výsledku gynekologického vyšetření je poměrně obtížné se k vašemu problému vyjádřit. Může se jednat o přirozenou poševní sekreci anebo také o příznak gynekologického onemocnění, které vyžaduje léčbu. Rada proto zní, vyhledejte svého gynekologa, nechte se vyšetřit a řiďte se jeho doporučením.


Dobrý večer, ráda bych se zeptala na otázku prevence výtoků. Každoročně mi výtok překazí letní dovolenou. Většinou mi problémy nastanou již 2. den po koupání v hotelovém bazénu. Pro tyto případy s sebou vozím Canesten - zaváděcí tablety. Existuje nějaká prevence před tím, než pojedu na dovolenou? Mohu třeba použít následně po koupání v bazénu nějaké gely anebo masti, abych tomu předešla? Díky Petra,Praha

Některé ženy trápí opakované výtoky, nejčastěji kvasinkového původu. V takovém případě doporučujeme kromě klasické léčby antimykotiky dodržovat zásady správné hygieny (nepoužívat běžná mýdla, volit adekvátní oblečení a vyhýbat se aktivitám, které obvykle problémy vyvolají), používání prostředků, které stabilizují poševní prostředí a mohou do jisté míry frekvenci a průběh těchto problémů zmírnit. Jedná se například o preparát Lactofeel, což je kyselina mléčná s glykogenem, ale podobných preparátů existuje celá řada.


Všecha pole jsou povinná.

Gynekologická poradna

Dobrý den pane doktore, jsem v sedmém měsíci těhotenství a mám stále výtok. Je světlý, ale problém je v tom, že cítím nepříjemné pálení při močení, a když se chceme s manželem milovat, tak mě to také bolí. Moje gynekoložka mě odbyla, že výtok v těhotenství je normální. Poradíte mi, co mám dělat? Děkuji za odpověď.
Jarmila, Praha

Výtok je do jisté míry v těhotenství normální. Ve většině případů se jedná o zvýšenou fyziologickou vaginální sekreci, čili o průhledný, bezbarvý, nesvědivý výtok, který nepůsobí...

Sexuologická poradna

Je mi 32 let a již 5 let žiji pravidelným sexuálním životem(3x týdně). Poslední půl roku ale po styku a někdy i při styku cítím nepříjemné pálení a řezání. Co může být příčinou a nechá se to nějak řešit?
Anita,K.Vary

Příčin může být celá řada, například nedostatečné zvlhčení při pohlavním styku nebo přidružené zánětlivé onemocnění pochvy. V každém případě byste měla začít u gynekologa, který zjistí, zdali není problém v této oblasti a podle výsledku vyšetření se uvidí. Často...